Christer Leljevahl


Christer Leljevahl som ung.Christer Leljevahl (1919.06.06 – 2007.12.05)

Christer Leljevahl föddes den 10 juni 1919 i Stockholm, men hans födelsedatum ändrades till 6 juni av okänd anledning. Christers familj bestod av mamma Karin, pappa Charles, syster Stella och bror Hans. Christer blev döv vid 6 månaders ålder då han drabbades av öroninflammation och därmed förlorade sin hörsel.

Han gick sin skolgång på Manillaskolan i Stockholm och slutade 1935 med mycket goda betyg och blev därefter typograf och arbetade på Bonniers. Han började sin yrkesbana som sättarlärling och gick sedan i pension 1984 med mycket goda vitsord.

Sin hustru Gunvor träffade han 1939 i Mariedal som var IK Hephatas gamla sommarstuga och de förlovade sig 1941 och gifte sig den 17 oktober 1942 i Oscarskyrkan.

Intresset för idrotten, i synnerhet klubben som stod honom varmt om hjärtat, IK Hephata, började redan 1935 då han blev medlem i Stockholms Dövas Förening och IK Hephata.  Redan 1938 blev han vald till styrelseledamot hos IK Hephata. Han blev sedemera kassör hos Svenska Dövidrottsförbundet 1947 till 1955. Han har alltid varit duktig på siffror, statistik och liknande, noggrann som han var.

Favoritidrotten var bowling, där han skördade stora framgångar på 1950-talet då han blev uttagen till Amerika för USA:s 100 års jubileum för typografer. Han ledde en grupp döva bowlare från IK Hephata 1971 till att tävla i en turné i USA. Christers namn nämndes med respekt även bland hörande bowlare. Han spelade för följande klubbar under sina år: Bonniers, Tolvan, Eriksdal och IK Hephata. Han gjorde personbästa på 688 p (tre serier) hos Bonniers år 1952 och 882 p (4 serier) hos Tolvan 1954.

1992 fick han utmärkelsen ”Mr. Bowling” för sina insatser utanför bowlingbanorna efter ett förslag från Ulf Hanson. Christer var under åren lagledare, observatör och tävlingsledare under EM, NM och landskamper. Han var en av de stora som såg till att dövbowlingen kom igång ordentligt.

Christer har fått följande utmärkelser under åren:Christer Leljevahl
1957: Hedersledamot hos IK Hephata
1968: Hedersledamot hos Stockholms Dövas Förening
1971: Hedersnål i guld (tävlingssekreterare i 21 år) hos Svenska Bowlingförbundet
1989: Idrottsledarstipendium för värdefulla insatser
1995: Sveriges Dövas Riksförbunds Guldtecken nr 1

Christer har tillsammans med fru Gunvor under flera år givit stora bidrag till IK Hephatas 100 års jubileumsstiftelse som senare ändrade namnet till Leljevahls Idrottsfond, som har som syfte att uppmuntra barn- och ungdomar inom dövidrotten.

Christer LeljevahlChrister var alltid kunnig och påläst och många gånger vid klubb- och årsmöten gav han bakläxa till hephata-styrelsen som inte läst stadgarna ordentligt. ”Bara att läsa innantill” fick styrelsen då höra. En riktig föreningsmänniska som alltid verkade i det fördolda. Det arkiv som nu finns hos Stockholms Dövas Förening och IK Hephata bär till 100% Christers prägel, det är nu bara för efterföljarna att fortsätta fylla på arkivet i samma ordning som Christer upprättat.

Källa: IK Hephatas minne för Christer Leljevahl

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Ribbon Maker