Trollhättans Dövas Idrottsklubb, Trollhättan


Trollhättans DIKBildandet
Sommaren 1957 började tankarna på att bilda en egen idrottsklubb för döva i Trollhättan att ta form. Industrierna i Trollhättan hade dragit till sig ganska stort antal döva och bland dem var åtskilliga idrottsgrabbar som gjorde uppmärksammade prestationer. De representerade i de flesta fall anrika IK Surd i Göteborg, som då i mer än 5 decennier varit den enda verksamma döva idrottsklubben i Västra Sverige.

Namnet
Reinhold Johansson var en av dem som fick i uppdrag att utreda möjligheterna att bilda en klubb bland dagens döva. Namnfrågan blev en stor diskussion där man föreslog olika namn, bl.a IF Spurt, IF Finich och IK Trollet. Men vid mötet den 21 oktober 1957 beslöts att den nya klubbens namn skulle bli Trollhättans Dövas Idrottsklubb och ha initialerna TDIK och kallas för ”Trollen”. ”Trollen” har haft en betydelse då klubbens lagsporter handboll och fotboll förtrollat både motståndare och publik och blivit mycket populära.

Första styrelsen
Klubbens första ordförande blev Reinhold Johansson. Leif Kroon, Olof Nilsson, Olle Norman och Karl-Fredrik Ulfsparre blev också valda på det första årsmötet vid bildandet. Under det första verksamhetsåret noterades 18 aktiva medlemmar och 3 passiva medlemmar.

Källa: Trollhättans DIK.

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Ribbon Maker