Nils Rahmn


Veckans idrottsprofil 3:

NILS RAHMN

Att Nils Rahmn inte porträtterats tidigare beror uteslutande på hans egen blygsamhet. Det var inte lätt att övertala honom, han gav sitt medgivande så sent att den här artikeln fick skrivas i all hast omedelbart före pressläggningen. Vi ska emellertid försöka få med det viktigaste ur Nils Rahmns idrottsliv.

Nils Rahmn 1Man kan nästan säga att hans liv som idrottsman sammanfaller med hans levnad i övrigt, redan som liten parvel vaknade sportinstinkten hos honom och den har odlats och bevarat sin styrka. Vid fyra års ålder utförde han, oss veterligen, sin första idrottsbragd då han rodde med en liten båt, som han fyllt med en större sten, över den stormiga Åmålsviken. Vad han skulle göra med stenen är inte känt men han ville finna utlopp för sin energi redan då.

Utrustad med en präktig fysik, var det ganska naturligt att kasten blev Rahmns bästa grenar. Med den spänst, som speciellt kulstötaren måste besitta, har han också utmärkt sig i längdhopp med och utan ansats samt i trestegshopp. I de två längdhoppsgrenarna har Nils till och med vunnit distriktsmästerskapet för Bohuslän-Dal, förutom i kula och diskus. Under sina första tävlingsår hade Rahmn en utmärkt träningskamrat i Wille Westling (se veckans idrottsprofil 2) från Säffle. Han kom så ofta tillfälle gavs och vädret var vackert.

I annat fall höll Rahmn tillgodo med sängkammarens möjligheter, där diverse kuddar placerades på golvet och han hoppade så att golv och väggar skakade. Här kan det vara på sin plats att nämna att Rahmn var hemmaboende i Åmål och att Säffle ligger blott 18 km därifrån. Det gick alltså mycket bra för svensk dövsports främsta aktiva representanter att titt som tätt besökte varandra för att tillsammans tillbringa några angenäma träningstimmar. De stunderna har säkert  varit mycket betydelsefulla för deras utveckling som idrottsmän.

Rahmn var annars medlem i IF Kamraterna i Åmål och hade där många trevliga kamrater men, av naturliga skäl, ingen som han trivdes så väl med som Westling och Eric Edman från Karlstad som flyttade till Åmål något senare och blev arbetskamrat med Rahmn, de var typografer på Åmåls Tidning vars tryckeri även tryckte Sportbladet (Dövsports föregångare, reds anm) under många år.

Den första större tävlingen som Rahmn deltog i var distriktsmästerskapen för Bohuslän-Dals juniorer i Uddevalla år 1928. Där slog han Wallmark, en av de allra bästa svenska diskuskastarna på den tiden. Innan tävlingen hade ledningen för Rahmns klubb IF Kamraterna avrått Nils från att ställa upp, då man ansåg att han skulle ha mycket små chanser att hävda sig i konkurrensen i sin första tävling. Wallmark hade bland annat vunnit svenska mästerskapen för seniorer.

Nils Rahmn 2Två år senare, 1930, utkämpade Nils Rahmn en av sina mest spännande dueller någonsin mot nämnda Wallmark i distriktsmästerskapen och båda överträffade sina personliga rekord i de första kulkasten med över en halv meter. Stor spänning rådde bland såväl publik som funktionärer. Rahmn ledde ända till sista omgången med sina 12,45 meter men i sista stöten gick Wallmark förbi och nådde 12,58.

Sedan dess har Rahmn emellertid vunnit många förnämliga kultävlingar och hans bästa resultat är 12,70. Före olympiaden i Nürnberg 1931 förberedde Nils sig synnerligen omsorgfullt men i svenska mästerskapen för döva före Nürnberg råkade han ut för en muskelbristning när han hoppade längdhopp. Han kunde därefter inte prestera på topp i Tyskland men blev likväl mästare i diskus.

Efter Nürnberg utmärkte sig Rahmn sig såväl på hemmabanorna som i den internationella konkurrensen. I Norge, Finland och Danmark har han vunnit stora framgångar med IK Surd och med Åmåls-Kamraterna har han under årens lopp gjort många och långa resor med växlande lycka. Att han vid varje tillfälle alltid vunnit något pris vittnade det stora prisskåpet om, som täcker ena halva väggen i ägarens sovrum.

 Oscar Rydén, Dövsport nr 4 1934
Foton från Dövsport nr 9 1932 respektive nr 4 1934.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Ribbon Maker