Klubben skulle bildas tidigt 1896, men det dröjde till den 8 mars 1903.
År 1903 bildades klubben av Gösta Wiberg. Anledningen var att de äldre döva personer, som gått i Vänersborgs dövskola och som kom till Göteborg under åren i slutet av 1800-talet, ville träffa alla döva kamrater.
Duktiga idrottare
Leif Sträng var mycket duktig i friidrott, handboll, fotboll, orientering, terräng och bowling. Han valdes till hedersmedlem år 1978. Brottaren Ferenc Finyak var outstanding när han vann silver i Världsspelen i Belgrad, Jugoslavien 1969 och brons i VS i Malmö 1973. Lorentz Neverland har varit IK Surd och landslaget troget i fotboll och handboll, med ett guld i VS i Christchurch, Nya Zeeland 1989 i handboll. Idag är han en framgångsrik minigolfare. Nanette Slättman är en annan klubbprofil som varit aktiv i fotboll, futsal och innebandy. Hon är fortfarande aktiv inom det svenska damlandslaget i futsal som nyligen vann guld i de nordiska baltiska mästerskapen 2012 och sitter med i nuvarande styrelsen. Klubben har fostrat många duktiga idrottare genom tiderna.
Eldsjälar
År 1904 togs den över av Dan Andersson och Oscar Rydén, som är klubbens största och mest välkända profiler. Tack vare dem utvecklades klubben. Deras mångåriga ideella arbete resulterade i stora framgångar, som många än i dag minns och känner till. Oscar Rydén var också den som bildade International Committee of Sports for the Deaf år 1924, som idag kallas Deaflympics Organisation ISCD. Bland andra stora ledare i klubben återfinns Sivert Engdahl som blev klubbens hedersmedlem 1993. Stig Johansson var i många år en uppskattad skytteledare för svenska landslaget. Jonny Gustavsson har varit en mångårig ledare och styrelseledamot samt aktiv – inom olika idrotter i klubben, speciellt handboll, bowling, fotboll och friidrott. Hos klubben idag finns det flera sektioner som bedriver verksamhet med olika idrottsgrenar. Edith Steiner är en annan ledare som verkat inom bordtennisen och har suttit många år i klubbens styrelse. Hon är idag ordförande.
Svenska Dövidrottsspelen
IK Surd fick som första klubb ansvaret att arrangera de första Dövidrottsspelen ”Dövis” år 2003. 13 idrottsarrangemang och Skol-SM stod på programmet för Dövisveckan. Ett mycket lyckat arrangemang som man fortfarande minns.
Surdpokalen
1906 startade klubben Surdpokalen, som innehöll tävlingsmomenten friidrott, brottning och viktlyftning.
Namnet Surd
”Surd” är av latinskt ursprung och betyder döv. På franska stavas det ”sourd”, på italienska ”surdi”, och på spanska ”sord”. I New York lär finnas en dövklubb, som kallar sig ”Surd”.
Källa: www.iksurd.se och Dövidrottens historia 200 år – dess utveckling och betydelse (U. Mesch & J. Mesch 2010)