1995 – Ylläs, Finland


Den 13-19 mars 1995 hölls de 13:e vintervärldsspelen i det allra nordligaste delen av  jordklotet – i Ylläs, Finland. Innan spelen hölls CISS kongress och där beslutades det att man skulle dra sig ur Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) och vara självständiga med stöd av Internationella Olympiska Kommittén (IOC). 18 länder med 258 aktiva kom till dessa spel.

Sveriges trupp bestod av 28 aktiva. Det blev totalt 2 silver och ett brons. Vid invigningen var skidåkaren Malte Kero svensk fanbärare.

Jennie Perers var den enda deltagaren i alpint kom på  två 14:e placeringar i storslalom och Super-G.

Torbjörn Svenningsson vann silver i 15 km skidor klassisk stil. Han rådde inte på ryssen Joujaninov men var före en annan ryss. Det var en svåråkt bana, då det snöade och blåste så mycket att spåren försvann. Malte Kero kom på 6:e plats.  Sverige lyckades också vinna medaljer i stafetterna för damer och herrar. I damstafetten 3×5 km blev det brons genom Carola Jatko, Anna Rydberg och Anne-Marie Strömsten. Herrarnas stafettlag på 3×10 km bestod av Malte Kero, Jonny Bergh och Torbjörn Svenningsson. De tog silver efter Ryssland och före USA.

Sverige deltog för första gången med ett ishockeylag och kom på 4:e plats av 6 länder. De länder Sverige besegrade var Finland och Tjeckien som kom på 5:e respektive 6:e plats. Det var en rysk, kanadensisk och amerikansk dominans i ishockeyn där USA vann före Kanada.

Källa: www.deaflympics.com och Dövsport nr 3, 1995.

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Ribbon Maker