Hem  /   Vår historia  /   Deaflympics genom åren  /   1953 – Bryssel, Belgien

1953 – Bryssel, Belgien

De 7:e internationella dövstumspelen invigdes i den magnifika Heyselstadion i Bryssel. Den svenska fanbäraren var Stig Hasselrot.
Detta var sista gången som ett sommar- och vinterspel hölls samma år. Till Brysselspelen kom 16 länder och totalt 473 aktiva idrottare.

Det blev 5 guld, 8 silver och 8 brons för Sverige i dessa spel. Ett bra facit förstås och Sverige blev andra nation efter Tyskland. Men vi var före England, Finland, Danmark och Norge.

Wally Lindberg Framgångsrika svenska deltagare var Robert Öman, K-G Åström, och Wally Lindberg. Öman vann spjutkastningen och Åström längdhoppet.

Wally Lindberg (bilden) vann 1oo metersloppet över två tyskor, och visade god form i längd, där de flesta av hennes hopp löd över 4,50 m. Det bästa hoppet var på 4,82 m och hon tog en ganska överlägsen seger.

Vid CISS (Comité International des Sport des Sourds) kongress i Bryssel valdes Oscar Rydén till ordförande för en två års period och Osvald Dahlgren blev vald till ledamot. Rydén blev därmed den 2:e ordföranden i CISS efter fransmannen Rubens-Alcais, som var en av dem som bildade CISS 1924.. Rubens-Alcais drog sig tillbaka efter 29 år i CISS styrelse.

Källa: Dövsport, 1953 och www.deaflympics.com

Ribbon Maker